Kokosanki

Uwielbiane przez rodzinę i znajomych ciasteczka, które po upieczeniu natychmiast są rozchwytywane 😉 Przepis również niesamowicie prosty i szybki, a rezultaty mmmm…

w przepisie znajduje się porcja, z której u mnie wychodzi jedna pełna blacha.

SKŁADNIKI:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 120 g cukru
  • 2 białka

PRZYGOTOWANIE:

Masło należy roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać do niego wiórki i wymieszać. Czekając należy ubić białka na sztywną pianę (uwaga by nie było za mocno). Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy kokos będzie już chłodny, ubite białko należy delikatnie do niego wmieszać. Masę warto wstawić na ok. 15 minut do lodówki. Po wyjęciu, trzeba formować kulki kokosowe i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180C aż osiągną złocisty kolor (zazwyczaj ok.15 min, ale ja robię bardziej “na oko”). Po  upieczeniu należy poczekać chwile by ostygły, inaczej będą się rozpadać. SMACZNEGO!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s